Veckans kris: KRIS i blåsväder

Christer Karlsson förbundsordförande i KRIS foto: Joakim BerndesHäromdagen framkom det i pressen att ordföranden i den ideella föreningen KRIS, Kriminellas revansch i samhället, i Örebro, har en lyxutrustad Audi Q7 som firmabil. Nu skriver tidningen Aftonbladet att Lasse Liljegren också fått sina fortkörningsböter betalada av föreningen. Han ska också ha fått ett gratis gym i sin villa.
Vid ett samtal som jag hade med Christer Karlsson, förbundsordförande i KRIS (samordnande organ för KRIS lokalföreningar i landet), talade vi om vilka eventuella regler eller värderingar som det brutits emot. KRIS har bl a som ledord
”Hederlighet
Innebär att du inte begår brott. Att du är ärlig mot andra och dig själv efter bästa förmåga. Att hela tiden sträva efter att bli ett föredöme för andra i samma situation som du.”

Även om det som Lars Liljegren lastas för inte är ett brott i formell mening så kan han anklagas för att bryta mot sin egen förenings etik/moralbegrepp. Ett brott som för övrigt många politiker anses ha begått – girighet är inte en kriminell handling i sig men är ytterst förkastlig i de flesta kretsar.
Nu kan man ju fundera på vilka kretsar som är normgivande för en förening som KRIS. Att visa upp en företrädare för föreningen som kör omkring i en flashig bil eller på exklusiva motorcyklar iklädd tunga guldkedjor UTAN att leva kriminellt, är kanske hoppingivande och en god förebild. I synnerhet för en ung person som fortfarande har möjlighet att välja ”den smala vägen” i livet. Detta är förstås särskilt angeläget då det är att betrakta som KRIS viktigaste målgrupp.
Problemet är förstås att KRIS, precis som de flesta, inte bara har en målgrupp. Man är för sin verksamhet beroende av en mängd andra t ex allmänheten, politiker, sponsorer och statliga myndigheter med vilka man samverkar, tar emot bidrag från eller är beroende av gynnsamma beslut. Det är sannolikt så att i dessa intressegrupper attraheras (eller skräms) av helt andra attribut och framtoning än själva huvudmålgruppen (före detta kriminella). Med sådana förutsättningar är det extra viktigt att noga tänka igenom på vilket sätt man vill synas och uppfattas.
En ytterligare komplikation i sammanhanget är måhända den långdragna konflikt som fortfarande mellan KRIS och X-Cons. X-cons bildades för några år sedan som en utbrytning ur KRIS med huvudskillnaden att man tolererar viss användning av t ex triangelmärkta läkamedel i rehabiliteringen av missbrukare – något som KRIS säger absolut nej till. Det går rykten om incidenter, beskyllningar, anmälningar och motanmälningar som omväxlande påminner om pojkårens röda och vita rosen-lekar och rena gängkrig. Tittar man på X-cons hemsida ser man också att ett nytt ”kontor” just ska öppna denna vecka i – jo just det, Örebro! Den konspiratoriskt lagda skulle kunna se kopplingar till veckans negativa skriverier om KRIS Örebro-förening samtidigt som en annan förening, med samma huvudmålgrupp försöker etablera sig inom samma område (terrirorium…). Men så kan det väl inte vara…?

2 thoughts on “Veckans kris: KRIS i blåsväder

  1. Pingback: Krisinstitutet » Veckans Kris: KRIS i kris

  2. You’re so cool! I don’t believe I have read anything like that before. So nice to discover another person with a few original thoughts on this topic. Seriously.. thanks for starting this up. This web site is something that’s needed on the internet, someone with a little originality!|

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.