Veckans kris: Carema Care

Under de senaste veckorna har vårdföretaget Carema Care varit i fokus. Carema Care har fått hård kritik för skötseln av ett antal äldreboenden (däribland Koppargården) där vanvård av gamla och sjuka har pågått, bemanningen varit för låg och hygienen undermålig. I media har rubrikerna varit som dödsstötar:

Döende lämnades framför tv:n“, “De tjänar på vanvård av gamla och sjuka“, “Staden säger upp avtal med Carema“ och “Äldre tvingas sitta i nedkissade blöjor“. Stormen av kritik har varit minst sagt hård.

Ändå har Carema Care, under bara några få dagar, lyckats vända den negativa mediebilden till sin fördel. Nu lyder rubrikerna snarare så här:

Carema vill stå för något nytt i svensk äldreomsorg“, “Regeringen varnades för riskerna“ och “Regeringen reagerade sent på kritik“.

Fokus har förskjutits från det enskilda företaget Carema Care, till ett bristande ansvar bland politiker och ett allmänt problem i svensk äldreomsorg. Det kan ligga många faktorer bakom den vändningen. Men här vill vi framför allt lyfta fram Carema Cares satsningar i digitala medier som en av orsakerna.

När SVT Dokument Inifrån och DN började granska äldreboendet Koppargården, var man på Carema Care snabb med att bemöta kritiken via de egna kanalerna. På sajten www.carema.se tillkom en puffruta med texten ”Med anledning av uppgifter i media: Carema Care svarar på den kritik som har riktats mot oss i media under den senaste tiden”. Puffrutan leder i sin tur vidare till krisbloggen “Nystart: Koppargården” som startades som en direkt reaktion på medierapporteringen om Carema Cares verksamhet vid Koppargården.

Genom att starta krisbloggen så tidigt kunde Carema ta emot frågor, bemöta kritiken och visa vilka konkreta åtgärder som vidtas för att förbättra situationen. Till exempel skriver man att det har inrättats två nya roller: en kundombudsman och en kurator som ska agera handledare till medarbetare och utgöra en del i närståendekontakten. På krisbloggen finns också länkar till nyhetsartiklar om Carema och information från möten med boende och anhöriga. Både kritik och beröm lyfts fram. Löpande kommenterar Carema Care de artiklar som de anser innehålla felaktig information eller där det finns behov att förtydliga.

Eftersom debatten kom att bräddas till att omfatta betydligt mer än Koppargården har Carema Care startat ännu en blogg – Carema Care Dokument Inifrån – där man gör inlägg i debatten. Carema Care är med i spelet och styr diskussionerna genom att vara uppriktig i de egna kanalerna:

”Många, men långt ifrån alla, av de brister som media framfört mot Koppargården överensstämmer med vår bild av verkligheten. Det var vi själva som fann dem och presenterade dem. Vi är de första att erkänna att det funnits brister på Koppargården, men vi har i full transparens genomfört en rad åtgärder för att försöka ställa dessa till rätta.”в аскчастная клиника стоматологcamsgirlsмакіяшроллеты симферопольособенности ведения бизнеса в китае

9 thoughts on “Veckans kris: Carema Care

 1. Pingback: Carema Care startar krisbloggar | jeanettefors.se

 2. It is in reality a great and helpful piece of info. I am satisfied that you just shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.|

 3. hello!,I like your writing so a lot! share we be in contact more approximately your article on AOL? I require an expert on this house to unravel my problem. May be that’s you! Looking ahead to see you. |

 4. Hey There. I came across your blog using msn. That may be an incredibly neatly
  written article. I’ll be certain to bookmark it and come
  back to learn extra of your own useful information. Thanks
  for your post. I am going to definitely return.

  Also visit my web-site RoxyVTibwell

 5. Have you considered about including a bit more than merely your content?
  I mean, whatever you say is important and all.
  Nevertheless imagine should you added some terrific graphics
  or videos to give your posts more, ”pop”! Your
  content is great however with pics and videos, this website could certainly be among the best possible in their field.
  Excellent blog!

  Also visit my blog post bullet journal traveler’s notebook inserts

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.