Veckans kris: Kungen

Illustration: Sverre SverredalKUNGEN
Ja, behöver vi egentligen skriva nåt mer? KUNGEN. Alla tycks ju redan veta vad det handlar om och har (väl-?) grundade åsikter i frågan.
Och frågan är förstås vilken grad av skörlevnad vår regent ägnat sig åt och hur mycket han visste om sina vänners påstådda kontakter med den undre världen. Aftonbladet hade häromdagen en kort sammanställning av det senaste årets turer kring vår monark för den som vill fräscha upp minnet.
I korthet börjar ”skandalen” med publiceringen av boken Den motvillige monarken av Thomas Sjöberg, Deanne Rauscher och Tove Meyer, där snaskigheterna radas upp.
Nu kan man ju fråga sig hur den allmänna uppfattningen om kungen egentligen ser ut bland medborgarna. Har boken tagit fram något nytt? Eller är det så att boken, och den efterföljande debatten, bara lyft fram en bild av kungen som de flesta av oss redan hade.
Jag erinrar mig ett antal rykten, halvskandaler och tvivelaktiga framträdande som skett genom åren – och då började det faktiskt långt innan kungen ens blev kung. Festprisse, kvinnokarl och obalanserade uttalanden med politisk touch. Låter det inte lite som Berlusconi….?
Problemet med Carl Gustaf är att han inte kan avsättas på vanligt sätt om vi nu skulle ledsna – en politiker kan vi ju rösta bort vid nästa val om han/hon inte uppfyller våra förväntningar. Kungahuset och successionsordningen har vi tills den dag riksdagen ändrar grundlagarna. Och sådant tar tid.
Svenska folket är ju som bekant delat när det gäller kungahusets vara eller inte vara men det verkar som om de flesta ändå vill bevara den nuvarande ordningen – om bara förtroendet kunde återställas… Republikaner och antirojalister har nog redan sina åsikter men har säkerligen blivit mer övertygade i sin uppfattning.
Om vi ser händelserna som en kris så är det uppenbart att krisen och förtroenderaset är större för kungen själv än för kungahuset som sådant – Kronprinsessan Victoria har t ex i flera sammanhang lyfts fram som en räddning för kungahuset. Men ska skadorna inte bli alltför djupa vill det till att successionen sker snart eller att kungen på ett tydligt och kraftfullt sätt tar initiativet till en upprensning bland ryktena. Här spelar det faktiskt mindre roll vad som faktiskt är sant eller inte. Vad svenska folket främst värderar är uppriktighet och öppenhet. Att kungen gjort fel tror ju redan de flesta så en eventuellt bekräftande sanning kan inte förvärra läget. Vad som stör är undvikande blickar, ovilja att se problemet och taffatta försök att bagatellisera frågan.
Det gillar vi inte !

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.