Veckans Kris : Vem ströpTwitter?

Vi har vant oss vid att nyheter sprids fort. Fortare än någon journalist eller redaktionschef kan lyckas med. Snabbare än Aktuellt och Rapport klarar av. Mediet är de Sociala medierna. Du och jag är både ögonvittnet, journalisten och distributören av budskapet. Twitter, Facebook och Google Talk är några av exemplen i västvärlden. I Asien finns andra lika effektiva verktyg för blixtsnabb spridning av bilder, åsikter och ögonvittnesskildringar. Det fiffiga är att de så gott som aldrig tar vägen via ”storebror”. Ingen censur alltså.
För totalitära makter är de sociala medierna ett hot. Kanske till och med ett jättehot. I såväl Kina som Pakistan och Iran har man insett hotet mot staten och tidvis strypt eller helt stängt av möjligheterna. I Sydkorea försökte man till exempel hindra medborgarna att ta del av arvfiendens (Nordkorea) nyvaknade twitterflöde för ett par år sedan.
Än mer oroande är det när det i ett civiliserat land som Storbritannien funnits förslag och tankar om att strypa information – men förstås bara ”när det verkligen behövs”. Den gången handlade det om sommarkravallerna 2011 i London, Birmingham, Manchester och andra brittiska städer.
Nu når oss alltså nyheten att såväl Twitter som Google Talk legat nere – samtidigt. Inte behöver man väl vara alltför konspiratiriskt lagd om man funderar på hur det kommer sig. Är det någon som övar sig i att strypa nyhetsflödet på bred front? Eller är det bara så att de två – helt skilda tjänsterna – oberoende av varandra bara ”råkat” gå sönder. Samtidigt!?

Sverre Sverredal

One thought on “Veckans Kris : Vem ströpTwitter?

  1. Whats up are using WordPress for your site platform?
    I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you
    require any coding knowledge to make your own blog?
    Any help would be really appreciated!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.