Veckans kris: Passagerare i påtvingad räddningsövning


Tallink Silja informerar på sin webbplats att man regelbundet anordnar säkerhetsövningar ombord på sina fartyg – för personalen. Det är bra och förmodligen något som myndigheterna i de berörda länderna runt Östersjön kräver av rederierna nu förtiden.

Däremot är det inte så lyckat att passagerare dras in i övningar ute till havs som innebär att de beordras kliva i livbåtarna. Det hände ett ungt par från Sverige som under en födelsedagskryssning på MS Victoria. De tvingades agera statister i en räddningsövning som genomfördes av räddningstjänst från Ryssland, Estland och Finland.

Ett olycksfall i arbetet eller symtom på bristande kontroll? Ja, just inom området säkerhet borde varken det ena eller det andra få förekomma. Tallink kommenterar dessvärre inte saken alls på sin egen webbplats. Det borde dom göra.

Sverre Sverredal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.