Veckans Kris: Fake-tweet avgjorde presidentval

Under 2011 ägde ett presidentval rum på Irland. Entreprenören och TV-kändisen Sean Gallagher hade ett rejält försprång och skulle enligt vadhållningsbyråerna bara lugnt ha väntat på valdagen och promenerat in i presidentpalatset. Vad som hände var att en TV-debatt som direktsändes fick in ett twitterinlägg där det påstods att ett ”brunt kuvert” skulle ha överlämnats till kandidaten och att den som lämnat de förmodade pengarna skulle dyka upp på vid ett senare tillfälle för att konfrontera Gallgher. Inlägget kom från ett twitterkonto tillhörande en av motståndarkandidaterna. Det visade sig senare att inlägget var fejkat och sanningshalten av det som påstods kunde inte bevisas.

Bruna kuvert (brown envelopes) är ett vedertaget begrepp på Irland som innebär mutor och svarta pengar. Det är ett seglivat problem och svärtar ner en hel del av debatten. Kopplingar till den ekonomiska krisen och det ”politiska myglet” har blivit många politikers fall den senaste tiden och det hör snarast till regeln än undantaget att kända makthavare anklagas för oegentligheter. Gallghers stora utmaning var att twitterinlägget pekade på hans koppling till Fianna Fail – partiet som framförallt kopplas till oegentligheter och den ekonomiska katastrof som plågat irländarna de senaste åren.

När väl valet var över hade den givna vinnaren förlorat. Inte så mycket på grund av innehållet i anklagelserna som på oförmågan att hantera frågorna. En falsk anklagelse fick ett grumligt svar i direktsänd TV och skadan var ohjälplig. Ingen vill ha en företrädare som inte kan hantera media!

Sverre Sverredal

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.