Veckans Kris: USA och Islam

Ambassader brinner, tårgasmolnen hopas och människor dör på gatorna.

En islamfientlig film har satt världen i brand igen. Svenska medier har valt att inte visa den. Det visar sig dock att den publicerats på youtube redan för två månader sedan! Den har fått över 27 000 kommentarer. Muslimer världen över rasar.

Filmen är dock ett uppenbart fejk!

Varje gång profetens namn nämns, är det med en dubbad – och till filmen illa synkad – röst. Det innebär att filmen i sig, om den nu existerar i en längre version än dessa 13 minuter, handlar om något helt annat och någon helt annan än profeten Muhammed. Den som ursprungligen gjorde filmen har vare sig Koranen, Muhammed eller Islam med i manusreplikerna.

Kanske är det ett gäng high school–ungdomar som fått tag i filmmaterialet och lagt på lite ”kul” effekter utan tanke på att sätta världen i brand. Eller någon som gör allt för att blåsa liv i motsättningarna mellan USA och den muslimska världen.

Vad som är bekymmersamt är förstås hur president Obama hanterar situationen. Han har tydligt fördömt de våldsamheter som ledde till flera personers, däribland USA:s ambassadör i Libyen, död. ”De som gjort det ska ställas till svars”. När det gäller den omedelbara orsaken, filmen, blir det inte lika tydligt. Han kan förstås inte säga att den som skapat filmen, i dess nuvarande skick, gjort fel – där sätter yttrandefriheten stopp. Däremot borde han markera att USA inte står bakom, att synen inte stämmer med USA:s och att tolerans och religionsfrihet är grundpelare i den amerikanska samhällssynen.  Detta borde ha sagts redan i samband med uttalandena om dödsfallen. Men då fokuserades budskapet på att höja säkerheten kring amerikanska utsända världen över. Visserligen nämndes det i förbigående och berördes också av utrikesminister Hillary Clinton, men det hade gjort större nytta om Obama själv tog upp det.

Detta är ett exempel på när påhittade händelser eller fakta får långtgående konsekvenser. Så blir det ofta när det finns underliggande problem och misshälligheter som pyr och bara väntar på ett syretillskott för att flamma upp till full storm.

Sverre Sverredaladwodsvzlom-pro.rukisty4makiyazhэкспресс увлажнение кожитаобао в украинеинтернет магазин из китая

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.