Veckans Kriskommunkation Förfalskade bilder

I den årliga tävlingen anordnad av World Press Photo för bästa fotojournalistiska bild vann svensken Paul Hansen, DN-fotograf. Hans bild ”Gaza burial” skildrar begravningståget efter två dödade småpojkar med den manliga delen av släkten trängandes fram i en trång gränd i Gaza. Förtvivlan och sorg utstrålas i de dramatiskt fångade ansiktena hos de sörjande. Dessförinnan hade han också vunnit utmärkelsen ”Årets bild” utdelat av Pressfotografernas Klubb för samma bild.
Problem uppstod dock nyligen då det påstods att bilden är en förfalskning. Eller åtminstone varit utsatt för så omfattande bildbehandling att det bryter mot både tävlingsregler och fotoetiska begrepp. Continue reading

Diplom i kriskommunikation

Nu har vi delat ut de första diplomen efter genomförda utbildningar och diplomskrivningar. En utbildning tar tre dagar att genomföra och innehåller såväl föreläsningar, diskussioner och praktiska övningar. Bland de mest uppskattade inslagen brukar vara när deltagarna ställs inför olika scenarier och får agera ansvarig för kriskommunikation i både planeringsövningar och mediasituationer.