Veckans kris: Belarus

Belarus – Valfusk och polisvåld

Sedan presidentvalet i Belarus den 9 augusti har protesterna rasat mot valfusk och polisvåld.

Demonstranterna är missnöjda med Alexander Lukasjenkos enväldiga styre och för att ha fuskat med valresultatet. Lukasjenko har genomgående ignorerat demonstranternas krav om hans avgång och den 23/9 svors han in som president under en hemlig ceremoni.

Som svar på demonstrationerna har Lukasjenko låtit gripa tusentals demonstranter. Vittnesmål uppger hur de gripna sedan utsetts för misshandel och tortyr.

Både EU och Sverige har ogiltigförklarat valutgången och FN har fördömt polisens våldsamma ingripanden. EU har också infört sanktioner mot landet. Det innebär inreseförbud och frysta tillgångar för ett 40-tal personer som pekas ut som ansvariga för valfusket och de efterföljande våldsamheterna.

Allt fler internationella ledare kräver även Lukasjenkos avgång, senast Frankrikes president Emanuel Macron. Ryssland däremot, som är Belarus allierade, har sagt att EU och andra länders vägran att erkänna Lukasjenko som landets legitima president strider mot internationell lag och är en inblandning i Belarus interna angelägenheter. 

Krisen är ett faktum. EU hoppas dock att man ska kunna nå en lösning genom att föra en dialog med Lukasjenko.