post

Veckans kris: Sverige

Sverige – Omfattande it-attack mot flera svenska företag

Under veckan utsattes ett dussintal svenska företag för dataintrång i form av så kallad ransomeware, enligt polisen till Sveriges Radio Ekot. Ransomeware är en form av skadlig programvara som krypterar filer eller hela hårddiskar och kräver en lösensumma.

De företag vi ser har blivit utsatta är alltifrån medelstora företag, till de största företagen vi har i Sverige, säger Jan Olsson vid polisens nationella it-brottscentrum till Ekot.

Troligtvis kommer hackarna nu att kräva bolagen på en summa pengar i den digitala valutan bitcoin för att angreppet ska upphöra och it-systemen ska fungera normalt igen. Det finns också en risk för att hackarna kommer över känslig information i företagens it-system.

Konsekvensen är enorm för speciellt lite mindre företag som drabbas. I det här ligger inte bara kostanden för att hyra in personal som ska rensa datorer och få dem att fungera. Det blir också en skadeverkan för att verksamheten kan ligga nere i flera dagar eller kanske flera veckor, säger Jan Olsson till Ekot.

I nuläget har man ingen misstänkt för den omfattande attacken men polisen uppmanar alla företag att göra polisanmälningar för att polisen ska kunna ge ärendena högre prioritet.