post

Veckans kris: Etiopien

Etiopien – Upptrappning av spänningarna i landet 

I början av november beslutade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att inleda en militärinsats i Tigray. Detta efter en attack mot federala styrkor som regeringen beskyller Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF), som styr i delstaten, för att ha legat bakom. Bakgrunden till attacken mot de federala styrkorna sägs vara ett missnöje mot att regeringen sköt upp det nationella valet på grund av coronapandemin. 

De senaste veckorna har stridigheterna i regionen mellan regionala säkerhetsstyrkor och federal militär eskalerat och resulterat i hundratals, kanske tusentals, människors liv. Minst 30 000 personer ska ha flytt till Sudan och enligt FN kan en flyktingkatastrof på grund av striderna i regionen uppkomma. 

Den etiopiska regeringen införde denna vecka undantagstillstånd i Tigray och civilbefolkningen uppmanas nu att hålla sig i säkerhet. Enligt Abiy Ahmed är Etiopien inte på väg in i ett inbördeskrig men oron växer för att konflikten ska utvidgas. Afrikanska Unionen har erbjudit sig att medla mellan TFLP och regeringen men Abiy Ahmed har tackat nej till erbjudandet och uppmanar nu istället de tigreanska motståndarna att kapitulera fredligt.