Veckans Kris – Gardasil

Häromveckan visade SVT ett inslag om Gardasilvaccinet.

En uppenbar kamp om sanningen uppenbarades när det gäller frågan om vaccinering av flickor mot livmoderhalscancer. En myndighet, Socialstyrelsen, står som representant för Makten och förklarar att riskerna är låga och rekommenderar vaccinering. Mot detta finns en orolig mammas massmejl och en internetbaserad rörelse. Genom inlägg, bloggar och kommentarer varnas det för vaccinet och man visar ett stort antal exempel där farorna besannats.

Hur ska man hantera oro och tvivel? Gång efter gång ser vi hur oroliga och upprörda människor bemöts med torra fakta, statistik och ibland rent nedlåtande attityd.

Det handlar inte enbart om rädsla utan snarare om förtroende. Vi har mer förtroende för vad vår granne, släkting eller facebookvän säger än vad staten, myndigheterna eller storföretagen påstår. Inget konstigt med det. Så är det i hela världen. Det är dags att inse att kommunikationen också från en myndighet inte bara kan vara en presentation av rena fakta.

När bägge sidor har mängder med kanske livsavgörande studier, referensmaterial och fakta att redovisa – vem väljer vi då att lita på?