post

Veckans kris: Frankrike

Frankrike – Attack mot yttrandefriheten

I fredags mördades historie- och geografiläraren Samuel Paty nordväst om Paris i vad som utreds som ett terrordåd med islamistiskt motiv.

Bara några dagar innan så hade Paty hållit i en lektion om yttrandefrihet med sina elever. Under lektionen så visade han en karikatyrbild av profeten Mohammed för att förklara terrordådet mot satirtidningen Charlie Hebdo 2015.

Karikatyren upprörde vissa åhörare och efter lektionen ska Paty ha mottagit flera dödshot. I fredags närmade sig en gärningsman elever till Paty för att peka ut honom. Därefter följde han efter honom, attackerade honom och spred bilder på hans avlidna kropp i sociala medier.

Idag söndag (18/10) samlades tusentals människor i Paris för att manifestera för den mördade läraren. President Emmanuel Macron sade att ”Terrorister kommer inte att splittra Frankrike, fientligheten mot bildning och fritt tänkande kommer inte att segra”.

Polisen har hittills gripit elva personer. Nu ska franska myndigheter utreda om gärningsmannen agerade på egen hand eller om fler var involverade.